Ben je autobezitter of in de markt voor een auto? Dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord over iets dat schadevrije jaren heet. Het is niet ongewoon dat autoverzekeringen een korting aanbieden voor bestuurders met meerdere schadevrije jaren. Maar wat zijn ‘schadevrije jaren’ precies en waarom zijn ze van belang bij het afsluiten van een verzekering? Laten we het concept “schadevrije jaren” uit elkaar halen en onderzoeken waarom ze belangrijk zijn 

Wat is een schadevrij jaar? 

Een schadevrij jaar is een periode van 12 opeenvolgende maanden waarin de verzekerde bestuurder geen claims heeft ingediend op zijn verzekeringspolis. Hoe langer de periode zonder claims, hoe meer besparingen de bestuurder kan verwachten op zijn premies. Gewoonlijk komen bestuurders na drie opeenvolgende schadevrije jaren in aanmerking voor een korting van hun verzekeraar, afhankelijk van hun individuele omstandigheden. 

Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk? 

Schadevrije jaren zijn belangrijk omdat ze je verzekeraar laten zien dat je een verantwoordelijke bestuurder bent die goed voor je voertuig zorgt en geen onnodige risico’s neemt bij het rijden of parkeren. Als zodanig belonen verzekeraars deze bestuurders met lagere premies, omdat ze minder risico vormen dan andere bestuurders die het afgelopen jaar meerdere claims hebben gehad. Een lagere premie betekent ook dat je je beter kunt verzekeren, je houdt namelijk meer geld over voor bijvoorbeeld een ongevallen inzittendenverzekering.

Conclusie 

Concluderend is het hebben van meerdere opeenvolgende schadevrije jaren een essentieel onderdeel van het veilig bezitten en onderhouden van een auto. Door veilige rij gewoonten te oefenen en alleen claims in te dienen wanneer dat absoluut noodzakelijk is, kun je jezelf geld besparen op verzekeringspremies. Uiteindelijk is het belangrijk te weten hoe ‘schadevrije jaren’ werken om te begrijpen hoe je korting kunt krijgen op je autoverzekering, terwijl je toch beschermd blijft als er onderweg iets onverwachts gebeurt!